Avaliação do Resto-Ingestão de Pacientes em Tratamento Quimioterápico de uma Unidade de Alimentação e Nutrição em um Hospital Oncológico do Município de Cascavel/PR. | ||
Rest-Intake Evaluation of Patients in Chemotherapy Treatament of a Food and Nutrition Unit in an Oncological Hospital in the Municipality of Cascavel/PR, Brazil. Palavras-chaves: Ingestão alimentar, quimioterapia, serviços de dietética.
ABSTRACT: The reduction of food intake of patients in chemotherapy treatment may be related to the side effects of treatment. Such as, nausea, vomiting, abnormal taste, food preferences changes, mucositis and stomatitis, and also factors related to changes in habits and dissatisfaction with the preparations and the hospital environment. The objective of this study was to evaluate the lunch rest-intake rate of the patients in chemotherapy treatment in a food and nutrition unit in an oncological hospital in the municipality of Cascavel/PR, Brazil. The study was conducted at this hospital chemotherapy sector for 14 days to determine the rest-intake rate of free diet offered to the patients at lunch. The results showed that there was an overall average of 50.66% of the rest-intake in the free diet offered to the patients, and that each free diet preparation also showed rest-intake rates above 20% that is recommended in the literature. Recebido – 13/8/2015 – Aprovado – 13/10/2015 |
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Autores | ||
Alini Mazzuco Lazarin | ||
Graduanda do Curso de Nutrição da Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS) - Campus Realeza. | ||
Dra. Raquel Goreti Eckert | ||
Nutricionista Supervisora do Serviço de Nutrição e Dietética do Hospital do Câncer de Cascavel-UOPECCAN | ||
Mariza Portigliotti Hoffman Rosin | ||
Graduanda do Curso de Nutrição da Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS) - Campus Realeza. | ||
Profa. Dra. Elis Carolina de Souza Fatel | ||
Docente do Curso de Nutrição da Universidade Federal da Fronteira Sul, mestre em ciências da saúde pelo Universidade Estadual de Londrina (UEL) e doutoranda em ciências da saúde pela mesma Universidade. | ||
Os autores estão em ordem alfabética. Este artigo é um resumo. O artigo em sua íntegra pode ser encontrado na revista Nutrição em Pauta, edição out/2015 | ||